Параметри на автомобилната джанта

Както при гумите, така и при автомобилните джанти, има някои параметри или обозначения, които оказват влияние върху поведението на автомобила на пътя. Поради това е необходимо при избора на гуми и/или джанти, винаги да се съобразяваме със съответните размери. Това е важно, тъй като на един размер джанта, може да бъде монтиран определен диапазон от размери гуми. За да разберем как да определим подходящия размер гуми за дадени джанти, първо е необходимо за кратко да се спрем на обозначенията на джантите за да знаем кое какво означава.

На картинката може да видите проста графика на разрез на джанта, като са отбелязани основните параметри, които ще обясним тук.

Ширина
- широчината на джантата се измерва в инчове (цолове) и обикновено се отбелязва заедно с диаметъра (също в инчове), например - 6,5х15 означава, че широчината на джантата е 6,5 инча (цола), а диаметъра - 15 инча (цола).
Офсет - обикновено се обозначава с латинските букви "ЕТ" и указва разстоянието от централната линия на джантата (сечение) и монтажната повърхност. Може да бъде положителен - когато монтажната повърхност се разполага пред централната линия на джантата или отрицателен - когато монтажната повърхност се намира зад централната линия. В случая показан на схемата, имаме джанта с положително ЕТ.

 

 

 

 

На следващата графика е представена автомобилна джанта във фронтален изглед. Тук са показани някои параметри, които са променливи според производителя на автомобила - от тях зависи дали избраните джанти могат или не могат да бъдат монтирани на Вашият автомобил.P.C.D.
- познато още като "междуболтово разстояние", указва диаметъра на кръга между центровете на отворите за болтовете. Това разстояние е различно при различните марки и модели автомобили, както и броя на отворите за болтовете.
Диаметър на вътрешния отвор - диаметър на централния отвор на джантата, също варира в зависимост от марката и модела на автомобила.