Конструкция на автомобилната гума

При направата на автомобилни гуми се използва основно каучук (натурален или синтетичен), корда (синтетични конци) и метални телове, както и много други съставки, които подобряват както устойчивостта на износване и еластичността на гумата, така и останалите показатели на гумата. В съвременното производство на гуми се полагат огромни усилия за подобряване на безопасността, поради което се експериментира с различни добавки и материали. Въпреки това основните елементи остават същите.

Структура на гумата

Автомобилната гума е структурирана както е показано на картинката, като тук ще обърнем повече внимание само на някои части от цялостната структура на гумата.

Каркас - тази част от гумата се състои от няколко пласта различни видове корда, която може да бъде текстилна, метална или от фибростъкло. За леките гуми се използва предимно текстил и фибростъкло, а за товарните - метална корда. Фибростъклото е с много висока устойчивост на гниене и разтягане, поради което се използва предимно за гуми използвани в тропическите пояси, където влажността е много висока. В зависимост от разположението на пластовете каркас, гумите могат да бъдат радиални или диагонални. В радиалните пластовете са разположени напряко на радиуса, а в диагоналните нишките се разполагат диагонално на радиуса. Гумите с радиално разположение на каркаса са много по здрави, устойчиви, създават стабилно контактно петно с пътя и предлагат по-висока маневреност, по-висок комфорт, по-добра маневреност, а също и по-нисък разход на гориво.

Пояс - намира се между каркаса и протектора, като осигурява защита на каркаса от удари, придава здравина на гумите в точката на контакт с настилката и осигурява защита на камерата от пробиви. Пояса е изработен от дебел пласт гума и/или пластове метална корда.